Δραστηριότητα 2.2. Το μέλλον των Ανοικτών Πανεπιστημίων

Αφενός ο ήδη μεγάλος αριθμός των εκπαιδευόμενων, αλλά και η αυξητική τάση που προβλέπεται μακροπρόθεσμα, και αφετέρου η διαφοροποίηση των Ανοιχτών Πανεπιστημίων ως προς τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες απευθύνονται, η κοινωνικο- οικονομική τους κατάσταση, και οι ανάγκες των επιμορφούμενων σε σχέση με τα παραδοσιακά πανεπιστήμια, καθιστά αναγκαία την ενίσχυση και ενδυνάμωση των Ανοιχτών Πανεπιστημίων.

Τα Ανοιχτά Πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν στο παρελθόν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες, και αποτελούν ανέκαθεν μια καινοτομία στο χώρο της εκπαίδευσης. Με την πάροδο των χρόνων ,οι ανάγκες άλλαξαν -και διαρκώς αλλάζουν- η τεχνολογία εξελίσσεται και τα Ανοιχτά Πανεπιστήμια δε μπορούν παρά να συνεχίσουν να προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις,  υπηρετώντας την εκπαίδευση και καθιστώντας την διά βίου και προσβάσιμη για όλους (κοινωνικά, ηλικιακά, οικονομικά, μαθησιακά).  

Είναι επομένως φανερό πως στο μέλλον τα Ανοιχτά Πανεπιστήμια θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στο χώρο της εκπαίδευσης, και ως προς τη σχέση της με τους εκπαιδευόμενους, και ως προς την τοποθέτηση του διδάσκοντα σε νέο ρόλο.