Ο Alan Tait μιλάει για το μέλλον της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Η μελέτη της ίδρυσης και της εξέλιξης των ανοικτών πανεπιστημίων και η προσπάθεια κατανόησης των χαρακτηριστικών στοιχείων της ταυτότητάς τους, τα οποία σφράγισαν και εξακολουθούν να σφραγίζουν την κοινωνική και εκπαιδευτική τους πορεία, στηρίζεται σε δυο παραδοχές.

  • Η πρώτη θέλει το ανοικτό πανεπιστήμιο να είναι ένας κοινωνικός οργανισμός ο οποίος επηρεάζεται συνεχώς από το πολιτικό και κοινωνικό του περιβάλλον και συγχρόνως το επηρεάζει. Ιδιαίτερα καθοριστική θεωρείται η ιδεολογική θεώρηση που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του ανοικτού πανεπιστημίου, στη βάση της οποίας τοποθετείται η έννοια του «ανοικτού».
  • Η δεύτερη παραδοχή θέλει το ανοικτό πανεπιστήμιο να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στις προκλήσεις του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντός του σε αντίθεση με την αδράνεια που – συνήθως, επιδεικνύουν τα συμβατικά πανεπιστήμια. Η αμεσότητα αυτή δημιουργεί μια δυναμική διαλεκτική σχέση μεταξύ του ανοικτού πανεπιστημίου και του εκάστοτε κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι.

Ο Alan Tait, ο οποίος είναι ένας εκ των κορυφαίων θεωρητικών του πεδίου της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, διαβλέπει σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της, εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τα επόμενα χρόνια. Στο νέο τοπίο, η επίδραση των ΤΠΕ στη διδασκαλία και μάθηση είναι καταλυτική.

Δείτε την εισήγηση του Alan Tait στο συμπόσιο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 8ου διεθνούς Συνεδρίου για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση το 2015 στην Αθήνα με θέμα "Καινοτομία και Έρευνα στην Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας", στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=nL9rxOGuuMo