Δημιουργικότητα στο Σύγχρονο Σχολείο

Δημιουργικότητα στο σχολείο είναι αυτό που έκανε ο Νικόλας. Στα μαθήματα σχετικά με τις έννοιες της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, έφτιαξε ένα ζευγάρι παντόφλες από δύο πλαστικά μπουκάλια νερού. Επιστρατεύοντας την φαντασία του, καινοτόμησε και πρωτοτύπησε για τα έξι του χρόνια, προχωρώντας στην επίλυση του προβλήματος. Έτσι, σε ένα ασφαλές πλαίσιο, χωρίς τον φόβο να είναι "λάθος" η δική του πρόταση, η δημιουργική του σκέψη τον οδήγησε να στηρίξει την αξία του σεβασμού προς το περιβάλλον, με μία ιδέα που έχει νόημα για αυτόν και χρηστική αξία. Αυτό αποτελεί μία αυθεντική και δημιουργική γνώση. Η αναγνώριση της προσπάθειας του από το σύνολο της ομάδας ενισχύει την θέση, ότι η ελευθερία της διαφορετικής θέασης των πραγμάτων οδηγεί με επιτυχία στην παραγωγή νέας γνώσης.

No alt text provided for this image

 

Έτσι, ακολούθησαν και οι υπόλοιποι συμμαθητές του, διαμοιράζοντας αναμεταξύ τους τις κεκτημένες πληροφορίες, και τόλμησαν να φέρουν και άλλες πρωτότυπες ιδέες, δουλεύοντας μαζί για τον κοινό στόχο, την επαναχρησιμοποίηση. Οι ΤΠΕ, ως ενίσχυση των παραπάνω, επέκτειναν την εμπειρία των μαθητών. Αρχικά μέσω της πλατφόρμας του Youtube διερεύνησαν και άλλες ιδέες σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών ενώ, η ομάδα επίλεξε να επικοινωνήσει και να μοιραστεί τις «ανακαλύψεις» της, χρησιμοποιώντας μία φωτογραφική κάμερα και αναρτώντας στην σχολική σελίδα τις φωτογραφίες που τράβηξαν.

No alt text provided for this image

 

Αυτή η προσωπική εκπαιδευτική εμπειρία, μέσα από την χαρά και την ικανοποίηση των παιδιών, επιβεβαιώνει ότι η δημιουργικότητα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των μαθητών και μαθητριών που καλείται να τονώσει ο εκπαιδευτικός της τάξης. Η κριτική σκέψη, η πρωτοτυπία, η καινοτομία, η ενθάρρυνση της εναλλακτικής τοποθέτησης, η συνεργατική μάθηση και η επικοινωνία της νέας γνώσης όταν αυτές υπερασπίζοντες τις πανανθρώπινες αξίες είναι τα εφόδια για τους πολίτες του «αύριο», για ένα μέλλον που όλοι οραματιζόμαστε.

    Πέτρος Σαββαΐδης

    Πέτρος Σαββαΐδης

    Δάσκαλος και Συντονιστής Α΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου

    Πρόσφατα σχόλια