Μια μικρή ζωή, μέσα στην ζωή που ζούμε

    Πέτρος Σαββαΐδης
    Από Πέτρος Σαββαΐδης Σχόλια (2)

    Μέσα στον Οκτώβρη του 2017, στην καρδιά του φθινοπώρου, ξεκίνησε ένα εκπαιδευτικό πρότζεκτ να μεταφέρουμε την τάξη έξω από τους τοίχους του σχολείου. Τα παιδιά από την αρχή δήλωναν την επιθυμία τους να ζουν και να παίζουν στο δάσος, μιας και εκεί νιώθουν άνεση, σύνδεση με τον πυρήνα τους και χαίρονται με την ανακάλυψη κάθε νέου ερεθίσματος - όπως και στο Καζαβήτι της Θάσου όπου παιδιά ηλικίας 4 έως 9 χρόνων ζουν δέκα μέρες στο δάσος μακριά από τους γονείς τους. «Κύριε θα πάμε και σήμερα στο δάσος;» Ορφέας, «Το δάσος θα με κάνει δυνατό... εκεί που είναι οι πέτρες θυμάσαι;» Χάρης, «Στο δάσος κύριε είμαστε ελεύθεροι» Νεόφυτος

    No alt text provided for this image

    Έτσι λοιπόν, με οδηγό την ανάγκη των παιδιών αφήσαμε πίσω τους προγραμματισμούς ενός καλοκαιριού και στραφήκαμε εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα. Στην φύση. Γιατί η φύση αποπνέει ασφάλεια, σταθερότητα και πεδίο ανακάλυψης. Και ύστερα ήρθαν οι ανάγκες. «Κύριε που θα φάμε;», «Που θα πάμε τουαλέτα;», «Και αν βρέξει;» 

    No alt text provided for this image

    Το σχολείο έχει στόχο να εκπαιδεύσει τα παιδιά για την ζωή. Η γλώσσα, τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες ήρθαν σαν εργαλεία να λύσουν τα πρόβλημα που βρήκαν οι άνθρωποι μπροστά τους κατά τους αιώνες, εργαλεία για να καλύψουν ανάγκες. Τώρα γιατί έγιναν αυτοσκοπός της εκπαίδευσης, είναι ένα άλλο ζήτημα...

    No alt text provided for this image

    Έτσι λοιπόν τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με πραγματικές ανάγκες της ζωής. Της ζωής στο δάσος. Μιας αυθεντικής ζωής με κύρια στοιχεία την δημιουργία, την ανακάλυψη, το παιχνίδι και την χαρά. 

    No alt text provided for this image
    No alt text provided for this image

    Ουσιαστικά, επρόκειτο για μια μικροκοινωνία όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να είναι αυτό που πραγματικά θέλουν, με σεβασμό στο σύνολο της ομάδας και με την αίσθηση της ευθύνης απέναντι στον εαυτό τους και στη φύση. Τίποτα πιο όμορφο και γεμάτο νόημα να παρατηρείς παιδιά ηλικίας 3 με 5 να συνεργάζονται με κοινό σκοπό την δημιουργία μιας πολιτείας. Της πολιτείας του αύριο που ονειρευόμαστε όλοι μας. Όπου ο καθένας θα είναι σημαντικός και η διαφορετικότητα του θα είναι όχι σεβαστή αλλά χρήσιμη για την σύνθεση της ομάδας.

    No alt text provided for this image

    Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πολιτείας αυτής ήταντο συμβούλιο. Ένα κομμάτι εκπαίδευσης για την ειλικρινή έκφρασης των παιδιών. Με συντονιστή τον ταλαντούχο δάσκαλο Κωνσταντίνο Κιντή, τα παιδιά τολμούσαν να μιλήσουν για αυτό που τα χαροποίησε, αυτό που τα δυσκόλεψε, αυτό που τα θύμωσε. Αυθόρμητα και ουσιαστικά με το μήνυμα να φτάνει πάντα στον παραλήπτη του, στην ομάδα. 

    No alt text provided for this image

    Αυτή ήταν μια μικρή ζωή μέσα στην ζωή που ζούσαμε και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που μπόρεσα να ζήσω και εγώ ως μέλος μιας τέτοιας πολιτείας κάποτε, στην πολιτεία του εφικτού.

     

    Ο κύριος Πέτρος, το μεγάλο ρακούν της τάξης 

    • Katerina Parasyri:

      Μου θύμισε "Τα ψηλά βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Τι όμορφη, πραγματικά, πρωτοβουλία... Εύχομαι να συνεχίσετε με τον ίδιο ενθουσιασμό...

      Πέτρος Σαββαΐδης

      Πέτρος Σαββαΐδης

      Δάσκαλος και Συντονιστής Α΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου

      Πρόσφατα σχόλια