«Τα παραδοσιακά μέσα μεταδίδουν μηνύματα. Τα ιστολόγια προκαλούν συζητήσεις»

    Αδαμαντία Σαφαρή
    Από Αδαμαντία Σαφαρή Σχόλια (3)

    "Μετάδοση μηνύματος" και "συζήτηση''. Δύο έννοιες που εκούσια ή ακούσια τείνουμε να συγχέουμε προκαλώντας προβλήματα στην επικοινωνία μας με τους άλλους.

    Η απλή μετάδοση ενός μηνύματος δεν μας εξασφαλίζει απαραίτητα την επικοινωνία. Η συζήτηση όμως είναι επικοινωνία, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στον πομπό και το δέκτη.

    Τα ιστολόγια προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα στους χρήστες. Ευνοούν τη δράση αλλά και την αντίδραση,το επιχείρημα αλλά και το αντεπιχείρημα, τη θέση αλλά και την αντίθεση. Με άλλα λόγια, ευνοούν την αμεσότητα, το διάλογο, την κριτική, τη σύνθεση, τη δημιουργία.

    Είναι εύλογο επομένως να εντάξουμε τα ιστολόγια στο χώρο που κατεξοχήν οφείλει να στηρίζεται στην επικοινωνία, το χώρο της Εκπαίδευσης.

     

     

    • Γεωργια Σταφύλη:

      Πολύ ωραία ανάρτηση! Συμφωνώ με με όσα αναφέρεις και ειδικά με την εισαγωγή που κάνεις.

    • Toutoudakis Nikos:

      Αδαμαντία σίγουρα δεν σου εξασφαλιζει την επικοινωνια το ίδιο συμβαίνει όμως και με το blog το οποίο σίγουρα είναι ένας καλός τρόπος για να εκθέσεις τις σκέψεις σου . Αλλά μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αυτοί που θα ήθελες να απεθυνθείς θα σε ακούσουν ;
      Το email πάλι σου προσφέρει μια περισσότερο στοχευμένη δυνατότητα αλλά μάλλον σε μικρότερη κλίμακα .Για αυτόν ακριβώς το λόγο σου στέλνω μήνυμα και δεν το αναρτώ το blog μου

      • Αδαμαντία Σαφαρή:

        Νίκο,αντιλαμβάνομαι αυτό που λες. Δυστυχώς η ουσιαστική επικοινωνία δύσκολα εξασφαλίζεται, οποιοδήποτε μέσο και αν χρησιμοποιήσουμε. Παρόλαυτα, σκέψου ότι χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει ένα ιστολόγιο,εγώ μπόρεσα και έκανα μια ανάρτηση που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό χωρίς να γνωρίζω κάποιον προσωπικά.Παράλληλα εσύ εξαιτίας των παροχών του blog είχες τη δυνατότητα να μου απαντήσεις μέσω του μηνύματός σου,να σχολιάσεις,να ζητήσεις διευκρινίσεις. Με άλλα λόγια,το blog έδωσε τη δυνατότητα να προκληθεί μια συζήτηση που μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλα άτομα που με τη σειρά τους θα έχουν κι αυτά τη δυνατότητα να συμμετέχουν.
        Αν είχα αναρτήσει το κειμενό μου σε κάποιο μέσο οπου κανένας δε θα είχε τη δυνατότητα να απαντήσει,να σχολιάσει,να αναπτύξει διάλογο, όλο αυτό δε θα συνέβαινε.
        'Αρα με τις δυνατότητες του web 2.0 (μία απ αυτές είναι και το blog) είμαστε πιο κοντά στο διάλογο από ότι με την απλή μετάδοση ενός μηνύματος που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Κι όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ανοικτό διάλογο είναι πιο πιθανό να υπάρξει και ουσιαστική επικοινωνία!

    • ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΡΑΝΑΚΗ:

      Αδαμαντία, συμφωνώ ότι πρέπει να εντάξουμε τα ιστολόγια στο χώρο της εκπαίδευσης διότι πιστεύω ότι οτιδήποτε σχετίζεται με την έκφραση και την επικοινωνία ενδιαφέρει ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα.

      • Αδαμαντία Σαφαρή:

        Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μέσο επικοινωνίας που είναι σίγουρα ελκυστικό και οικείο για τους μαθητές, όπως αυτό του διαδικτύου! :)

    Πρόσφατα σχόλια