"όλοι μαζί μπορούμε"

    Βασιλένα Μαργέλλου
    Από Βασιλένα Μαργέλλου Σχόλια (1)

    Το wiki αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δυνατότητες του Web 2.0 κι ο λόγος δε είναι άλλος από το εγγενές χαρακτηριστικό που έχει και το οποίο είναι η συνεργασία. Η συνεργασία μέσα σε μία κοινωνία είναι η κινητήριος δύναμη προς την πρόοδο και τον εκδημοκρατισμό, γι αυτό και σίγουρα τα wikis θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της πληροφορίας στο άμεσο μέλλον, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Ο λόγος είναι γιατί πλέον άθρωποι από όλο τον κόσμο με διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα και ιδέες έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν κάτι ομαδικό. Η συνεργασία και η ομαδικότητα είναι απαραίτητα συστατικά για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου.

    Τα wikis, λοιπόν, είναι συνεργατικά έγγραφα, στα οποία μία ομάδα χρηστών έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας και ανάρτησης των πληροφοριών τους. Ο κάθε χρήστης μπορεί να παραθέσει τις δικές του πληροφορίες και στο τέλος να δημιουργηθεί ένα κράμα πληροφοριών, το οποίο θα είναι χρησιμότερο από ότι αν ο καθένας ανεβαζε ένα αρχείο ξεχωριστά. 

    Τη διαδικασία οικοδόμησης ενός wiki θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με ένα κτίσμα, στο οποίο ο καθένας προσθέτει το δικό του λιθαράκι, ώστε να ορθωθεί κάτι μεγάλο. Αυτή η διαδικασία αφενός απαιτεί χρήστες και αφετέρου υπευθυνότητα ως προς την συγγραφή.

     

    Πρόσφατα σχόλια