«Τα παραδοσιακά μέσα μεταδίδουν μηνύματα. Τα ιστολόγια προκαλούν συζητήσεις» (Loic Lemeur)

    Maria B.
    Από Maria B. Σχόλια (4)

    Η έννοια της επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή αλλάζει μορφή, λόγω των διαδραστικών ευκαιριών που μας παρέχουν τα web 2.0 εργαλεία, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα ιστολόγια (blogs).

    Από την απλή μετάδοση μηνυμάτων μέσω κειμένου, εικόνων και ήχων τα οποία ο εκάστοτε χρήστης αξιοποιούσε ατομικά, οδηγηθήκαμε σε μία ασύγχρονη, ανοιχτή, δημιουργική και συμμετοχική ανταλλαγή απόψεων.

    Μέσω των ιστολογίων σκέψεις, βίντεο, εικόνες, νέα, επιτεύγματα και πληροφορίες κάθε είδους ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, επηρεάζουν και επηρεάζονται, εμπλουτίζουν και εμπλουτίζονται, επιβεβαιώνονται ή αμφισβητούνται, αλλά και υλοποιούνται με τη βοήθεια άλλων χρηστών μέσω της δυνατότητας άμεσης αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης.

    Είναι όμως όλοι οι άνθρωποι ικανοί να διαχειριστούν αυτή τη διαδραστική ελευθερία; Οι συζητήσεις πέραν των δημιουργικών συνεπειών τους, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμμετοχικής κουλτούρας, ενδέχεται να προκαλέσουν διαφωνίες, να διαμορφώσουν εσκεμμένη παραπληροφόρηση και να εγείρουν αρνητικά συναισθήματα. Κάθε νόμισμα, όσο μεγάλη αξία κι αν έχει, έχει και δύο όψεις…

     

     

    • Χριστίνα Βαρλάμη:

      Μαρία, συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου και μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο τέλος παρέθεσες τον προβληματισμό σου σχετικά με τη διαδραστική ελευθερία που προσφέρουν τα blogs, γιατί πολλές φορές ξεχνάμε την αρνητική όψη του νομίσματος...

    • Χαρά Κοκόρη:

      Μαρία ,πολύ εύστοχος ο σχολιασμός της άποψης παραπάνω και ιδιαίτερα σωστός ο προβληματισμός περί καταλληλότητας των χρηστών και περιεχομένου! Ωστόσο όντως πολύ βοηθητικά ως προς την επικοινωνία και την παροχή πληροφοριών, γνώσεων και υλικού..

    • κωσταδημα μαρια:

      Πάρα πολύ ορθός και ωραίος σχολιασμός. Οι δυνατότητες που προσφέρει το web 2.0 μπορεί να αποτελέσει σημαντική αλλαγή στην Εκπαίδευση! Ο διάλογος βέβαια μπορεί να οδηγήσει και σε διαφωνίες και άλλες αρνητικές συνέπειες όπως πολύ καλά ανέφερες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να το απορρίψουμε αλλά να το δούμε σαν μία ευκαιρία για μεγαλύτερη ελευθερία λόγου και μετάδοσης της γνώσης!

    Πρόσφατα σχόλια